Kvašená zelenina

,

Domácí kvašená zelenina je nejen staročeská superfood, na kterou se v poslední době poněkud zapomnělo. Přesto je to nejen vynikající pochutina a obloha k jídlu, ale především vynikající lék na mnoho chorob. Kvašená zelenina obsahuje velké množství probiotických bakterií, enzymů, vitamínů C, B, K2 aj.  Při terapiích většinou doporučujeme 3x denně 2 polévkové lžíce denně s jídlem, ale samozřejmě si můžete dát i trochu víc. Klienti, kterým jsme jí doporučili, se cítí lépe, vitálněji, lehčeji, nejsou tolik nemocní.

Účinky na: You don't have permission to access this content

Ingedience:
Zelenina dle libosti, například: zelí hlávkové, zelí čínské, ředkev, ředkvička paprika, řepa, mrkev, cuketa, okurka, cibule, česnek, závor atd.
Himálajská sůl (na 1kg zeleniny cca 15 – 20g soli), případně koření jakékoliv dle chuti třeba: kmín, chilli, kurkumu, kari, medvědí česnek, nové koření, pepř, grilovací směs, atd.
Voda
Další zajímavý tip najdete třeba v našem článku o přípravě tradičního korejského Kimch‘i

Postup:
1. Veškerou zeleninu nakrájíme na jemno. Čím jemněji jí nakrájíme, tím lépe. Některé suroviny krájíme třeba škrabkou nebo můžeme využít struhadlo (mrkev podélně).
2. Dáme do větší mísy, propláchneme nečistoty vodou a smícháme se solí a kořením.
3. Vše napěchujeme do sklenic nebo piclesníku. Já poté ještě do půlky sklenice doliju vodu (rychleji se zaplní sklenice šťávou a zbavíme se vzduchu, aby zelenina nechytila plíseň).
4. Teď už jen zbývá někam zeleninu zavřít a nechat kvasit. Buď můžeme použít tzv. speciální piclesník na přípravu kvašené zeleniny anebo jen obyčejnou zavařovačku. My používáme zavařovačky. Důležité je, aby mohl unikat vzduch, který se tvoří při činnosti bakterií mléčného kvašení, ale současně nesmí jít vzduch dovnitř!!!, jinak by nám zelenina plesnivěla.

Jak zakrýt?
a) Naposledy jsem to udělal tak, že jsem přiklopil víčko, ale neutahoval jsem ho, nechal jsem ho trošku dýchat.
b) Můžeme také přiklopit prkénkem a zatěžkat.
c) Nebo můžeme napustit balónek vodou a poté ho dáme do sáčku a přiklopíme sklenici.
Osobně pokládám sklenice na tác, protože mohou přetékat.

Kvašení
Kvasíme ideálně při teplotě 20 – 25°C někde v komoře. V létě musíme někam, kde není moc horko. Po pár dnech vám začne unikat vzduch, jak bude zelenina kvasit a cca za 5 – 10 dní je vše hotovo. Jak se přestanou tvořit bublinky, sklenice uzavřeme a můžeme dát do chladničky nebo komory. Trvanlivost se uvádí 1 – 2 měsíce, ale nedávno jsem jedl rok staré kimchi – korejská kvašená zelenina, které mi leželo chvíli na balkoně, chvíli v komoře a nic se mu nestalo. Po otevření ale skladujeme v chladničce a vždy dobře uzavřeme.

 

 

Podpořte nás

Dovednosti

, ,

Zveřejněno

Březen 13, 2018

Vložit komentář